Senatul a decis: comisie de anchetă în cazul interceptărilor magistratului Corneliu Bîrsan

Senatul a decis: comisie de anchetă în cazul interceptărilor magistratului Corneliu Bîrsan
Senatul a aprobat înființarea Comisiei de anchetă pentru interceptările telefonice ale magistratului Corneliu Bârsan, judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu 103 voturi "pentru", 15 voturi "împotrivă" și 9 abțineri.
Publicat: 08/04/2013, 20:10
Actualizat: 31/07/2014, 14:01

Senatul a aprobat înființarea Comisiei de anchetă pentru interceptările telefonice ale magistratului Corneliu Bârsan, judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu 103 voturi „pentru”, 15 voturi „împotrivă” și 9 abțineri. Inițiativa le-a aparținut liberalilor Sorin Roșca Stănescu și Corneliu Dobrițiu, care au reușit să strângă 76 de semnături pentru înființarea comisiei.

Cu toate că inițativa a fost susținută în primă fază, mai mulți senatori și-au exprimat nemulțumirea față de înființarea acestei comisii, motivând că pentru astfel de proceduri există Comisia comună pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI.

„Ar fi de dorit ca această comisie specială – de control al SRI – să-și continue și să-și finalizeze investigația pe această direcție, până atunci nu suntem de acord cu instituirea comisiei de care un număr de 79 de senatori fac vorbire în acest proiect de hotărâre”, a declarat liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu.

De aceeași părere a fost și senatorul PPDD, Tudor Barbu.

„Ar trebui să luăm și varianta lăsării comisiei de specialitate să lucreze pe acest subiect și să vedem dacă nu este optimă. Nu este normal ca noi să formăm acum o comisie specială ca să verificăm interceptările, mai ales când avem deja o altă comisie care se poate ocupa de acest lucru”, a spus pepededistul.

Totodată, și liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a menționat că o altă problemă cu care s-ar putea confrunta ar fi și lipsa certificatului ORNISS (Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat), ceea ce i-ar împiedica să aibă acces la documentele clasificate.

„Dacă vrem să facem, atunci sigur, facem temeinic, ardelenește. Dacă vrem să o facem așa, ca să facem impresie, să zică presa că am făcut noi ceva extraordinar după o lună de zile sau două să venim și să ne recunoaștem falimentul”, a susținut Sârbu.

În replică, senatoarea PPDD Ruxandra Jipa le-a răspuns că nici măcar toți judecătorii nu dețin acest act.

În final, după discuțiile în contradictoriu dintre senatori, președintele Senatului, Crin Antonescu a supus la vot înființarea comisiei, după ce liderii grupurilor au făcut propunerile necesare. Astfel, din comisie fac parte 12 membri: Sorin Roșca Stănescu, care va fi și președinte, Corneliu Dobrițiu, Victor Ciorbea și Sorin Ilieșiu, propuși de PNL, Georgică Severin, Dan Tătaru, Ovidiu Donțu, Alexandru Frătean și Mitu Augustin, din partea PSD, Corneliu Popescu și Agrigoroaei Ionel, din partea PPDD, iar conservatorii l-au propus pe Niță Mihai. Grupurile PDL și UDMR au refuzat să facă propuneri de membri ai comisiei de anchetă.

Mai precis, obiectivele comisiei de anchetă privesc „inventarierea și studierea tuturor documentelor oficiale vizând acest caz, verificarea modului în care s-a dat aprobarea acestor interceptări și temeinicia motivelor, audierea persoanelor implicate, modul în care au fost respectate deciziile CEDO în materie”, comisia urmând să prezinte raportul până pe 30 iunie 2013

Soția lui Corneliu Bîrsan, judecătoarea Gabriela Bîrsan de la Înalta Curte de Casație și Justiție, este cercetată de procurorii DNA pentru corupție, după ce discuțiile ei personale cu soțul ei, Corneliu Bîrsan, judecător la CEDO, au fost interceptate. Mai mult, magistratul de la Drepturile Omului a contestat demersul procurorilor, spunând că atât el, cât și soția sa beneficiau de imunitate. În plus, din documentele prezentate la Senat, reiese că cei doi au fost interceptați în baza unui mandat de siguranță națională, în urma căruia s-a declanșat o cercetare și o acțiune penală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Cum arată Prințesa Kate Middleton acum, la 2 luni după ce a început chimioterapia. Unde...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat și s-a lăsat anturat la prima strigare...
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Fratele Raisei, fetița dispărută în Dolj și găsită moartă într-o râpă, a fost luat de...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei. Polițiștii l-au reținut și dus la audieri....
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Câte clase trebuie să ai ca să dai de permis în 2024?
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
ERUPȚIE MONSTRU pe Soare! Radiații și PLASMĂ în drum spre Pământ
Volodimir Zelenski, la un pas să fie ucis. A fost trădat. Cine plănuia să-l omoare
Vin vremuri îmbelșugate pentru aceste zodii. Își vor umple buzunarele
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
Alexia Eram, elevă-model la școală: „Nu am chiulit niciodată”. Ce reguli stricte trebuia să respecte
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
O substanță din rodii ar putea ajuta la prevenirea bolii Alzheimer
×